Nieuws
Weber Rescue en Heavy Rescue Zweden hebben op 8 en 9 mei een instructie "Redden met Kettingen" verzorgd voor de beroepsbrandweer Darmstadt, Flughafen Feuerwehr Frankfurt-Main en de vrijwillige brandweer Riedstadt.
Als instructeur van Weber Rescue heb ik samen met Thorsten Haag en Ruediger Knoll, ook van het Weber Team en Martin Fuchs van Heavy Rescue Zweden deze instructie voorbereid en gegeven.Darmstadt 1
Het redden met kettingen is in Nederland niet zo bekend, althans niet de nieuwe methode. Deze methode komt vanuit Scandinavie en wordt door Heavy Rescue Zweden in vele landen op de wereld geïnstrueerd.
Voertuigen worden steeds veiliger gebouwd. Er gebeuren echter nog steeds ongevallen op de weg met daarbij ernstig gewonde inzittenden. We spreken meestal over ongevallen met een Hoog Energetisch Trauma. Deze slachtoffers dienen op een snelle manier uit het voertuig bevrijd te worden. Hiervoor heeft de Brandweer talrijke hulpmiddelen en tactische mogelijkheden. Maar zoals aan alles zijn er grenzen; grenzen aan het gebruik van gereedschappen en de grens van de mens, tot hier en niet verder.
Het "redden met kettingen" kan dan soms een uitkomst bieden. De methode, die veel wordt toegepast in de Scandinavische landen, kan dan als een plan + gezien en gebruikt worden. Niet alleen bij personenvoertuigen, maar ook bij vrachtwagens, biedt deze methode een uitkomst op de lastige bevrijding van ingeklemde personen in een vrachtwagencabine.
Als ik over deze methode praat of schrijf, denk ik vaak aan een incident dat in de buurt van Utrecht heeft plaatsgevonden. In een bestelbusje dat op zijn kant lag, zat een persoon bekneld; kortom een zeer complexe situatie en vooral een lastige bevrijding. Van alles geprobeerd, alles wat er aan kennis en mogelijkheden  voorhanden waren, brachten niet het gewenste resultaat. Aan het einde van de inzet, en deze heeft heel wat tijd in beslag genomen, heeft men besloten om  kettingen te gebruiken om zo het slachtoffer te kunnen bevrijden.

Wat zou het toch mooi zijn om bij het bereiken van grenzen, die van gereedschappen en de mens, er een TOOL (in dit geval de kettingeDarmstadt 2n) uit de rugzak naar voren komt, die een uitkomst kan bieden. Mischien is het wel zo, dat we met de TOOL moeten beginnen om tot een snel resultaat te komen.

Zo nu weer even terug naar 8 en 9 mei. Voort het eerst in Duitsland heeft er op deze dagen een Seminar plaatsgevonden, waarbij 12 instructeurs van de genoemde korpsen geïnstrueerd zijn in deze manier van redden. Naast een theoretisch deel, waar het hoe en waarom aan bod kwam, is de nadruk gelegd over hoe te handelen in de praktijk. In de praktijk hebben we een breed scala aan mogenlijkheden beoefend voor personenvoertuigen en vrachtwagens.

Rifra_instructions is voornemens om deze manier van redden ook te tonen in Nederland. Heeft u hier vragen over, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

http://www.rifra-instructions.nl/index.php/fotoalbums/event/Reddenmetkettingen

Cursusinformatie

Rifra Instruction en Weber Rescue

weber rescue rifra instructions links

Een gouden combinatie


Lees verder weber test

Contact informatie

Ons adres:
Toscalaan 32
3438 CW Nieuwegein
kunt ons bereiken via:
Tel: 06 51 82 62 09
of via het contactformulier
knowledge is only powerfull when you share it

Laatste Fotoalbums

Rescue Days Brasil 2018

Rescue Days Brasil 2018 Rescue Days Brasil 2018 Rescue Days Brasil 2018 Rescue Days Brasil 2018

Training in Wuppertal

Training in Wuppertal Training in Wuppertal Training in Wuppertal Training in Wuppertal

Over Rifra Instructions

Rifra Instructions is vanaf 2007 actief op het gebied van de technische hulpverlening bij ongevallen met voertuigen.

Ons bedrijf werkt vanuit Utrecht door heel Nederland als het gaat om scholing van onder andere brandweerpersoneel. Rifra Instructions staat onder leiding van Frans van Maurik. Vanaf 1986 is Frans van Maurik werkzaam bij de Brandweer Utrecht, nu Veiligheidsregio Utrecht.
frans van maurik

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.